Toerisme
Toerismebeleid
Op 24 april 2023 heeft de raad het Toerismebeleid ‘Van meer naar beter’ en de beleidsregels Verblijfsrecreatie vastgesteld. Het toerismebeleid geeft een beeld hoe het toerisme zich de komende tien jaar duurzaam kan ontwikkelen zodat het een bijdrage levert aan de Amelander economie en leefbaarheid. De beleidsregels Verblijfsrecreatie Ameland zijn een praktische uitwerking van het beleid en geven kaders voor de ruimtelijke ontwikkeling van de toeristensector. Onderaan deze pagina vindt u het nieuwe toerismebeleid.
Heeft u vragen of opmerkingen hierover? Mail dan naar toerisme@ameland.nl of bel naar telefoonnummer (0519) 555 555.
Data over toerisme
Op verschillende manieren wordt informatie/data verzameld over onderwerpen die met toerisme te maken hebben. Op deze pagina bespreken we drie bronnen van drie verschillende soorten data. Het gaat om data van
- Wagenborg over het aantal overtochten naar Ameland.
- Telraam over passerend verkeerd op verschillende plekken op het eiland.
- Een extern bureau dat enquêtes afneemt onder mensen die Ameland bezoeken.
Hieronder vindt u voor alle drie die onderwerpen een link naar de externe pagina met de data. Daarnaast leggen we kort uit wat er gemeten wordt en hoe de website te gebruiken.
Overtochten: Wagenborg
Na afloop van elk jaar publiceert Wagenborg cijfers over het aantal overzettingen op basis van het aantal verkochte tickets. Deze zijn terug te vinden op de site van Wagenborg: Over Wagenborg (wpd.nl), en dan onderaan de pagina bij het kopje ‘Vervoerkundig jaaroverzicht’. Let op, want er zijn ook cijfers voor de veerdienst naar Schiermonnikoog.
Vanaf 2014 kunt u daar per jaar cijfers vinden over bijvoorbeeld de hoeveelheid overgezette personen, auto’s of vrachtverkeer. Voor de veerdienst gaat dit over het traject van Holwerd naar Ameland (en niet omgekeerd). Voor de sneldienst gaat het over beide richtingen.
Passerend verkeer: Telraam
Op een aantal plekken op Ameland hebben inwoners een kastje achter het raam hangen die registreert hoeveel en welk soort verkeer er langskomt. Die kastjes zijn afkomstig van Telraam en de data is op hun website in te zien: Telraam. Elk gekleurd balkje dat u daar op de kaart ziet is een meetpunt. Als u met uw muis op zo’n punt gaat staan, laat hij de metingen van het laatste uur zien. Door erop te klikken verschijnt een extra venster met de data van de afgelopen week. Door in dat venter op ‘Meer gegevens’ te klikken kunt u nog verder in de tijd terug kijken en andere data zien. Meer informatie over hoe u de data kunt interpreteren vindt u via de volgende link: FAQ - Dutch (helpspace-docs.io).
Toeristisch bezoek: Bezoekersonderzoek
Van juli 2022 tot en met juni 2023 heeft een extern bureau onderzoek uitgevoerd onder bezoekers van de Friese Waddeneilanden. Voor Ameland werden bezoekers met behulp van Wagenborg en de VVV uitgenodigd voor een digitale vragenlijst. Dat onderzoek is inmiddels afgerond en onderaan de pagina is het rapport te vinden dat het bureau geschreven heeft. Daarin worden de gegeven antwoorden samengevat en vergeleken met vergelijkbaar onderzoek dat een paar jaar geleden is gedaan. Bij het lezen van het rapport is het goed om de volgende dingen in het achterhoofd te houden:
- Het aantal mensen dat de enquête heeft ingevuld is veel lager dan in eerdere jaren dat het onderzoek gedaan is. Dit komt waarschijnlijk vooral door de manier van uitvragen. In het verleden ontvingen bezoekers via Wagenborg een directe link naar de enquête. Dit keer ontvingen ze, via een ingewikkelde constructie, pas aan het eind van iedere maand een uitnodiging om de enquête in te vullen. Dit heeft te maken met opvattingen over privacywetgeving (AVG).
- Ondanks het lagere aantal ingevulde enquêtes zijn de resultaten van het onderzoek wel betrouwbaar.
- De resultaten zijn echter niet representatief voor alle bezoekers van Ameland. Dat betekent dat op basis van de resultaten geen uitspraken gedaan kunnen worden over hoe de gemiddelde bezoeker van Ameland over de vragen denkt. Dit heeft ook te maken met de manier van uitvragen, via het online reserveringssysteem van Wagenborg. Dat reserveren was in de onderzoeksperiode alleen mogelijk voor (motor)voertuigen. Daardoor hebben er bijna alleen maar mensen aan de enquête deelgenomen die met een motorvoertuig naar het eiland kwamen en bijna geen mensen die zonder voertuig kwamen. Aangezien dit in het verleden ook zo is gebeurd, is het wel mogelijk om de resultaten van dit onderzoek te vergelijken met de resultaten van eerdere onderzoeken.