Organisatiestructuur

De organisatie van de gemeente Ameland is vormgegeven volgens het directiemodel. De gemeentelijke organisatie wordt aangestuurd door een secretaris-directeur, twee adjunct-directeuren en een bedrijfsleider buitendienst. Binnen de clusters van de binnen- en buitendienst werken medewerkers in kleine teams aan de vele verschillende taken van de gemeente volgens onze kernwaarden: lef, samenwerking en integriteit.

Organogram gemeente Ameland

De uitgeschreven versie van het organogram van gemeente Ameland vindt u hieronder. 

Het Management Team

Het Management Team is verantwoordelijk voor strategische planning, coördinatie van afdelingen en beheer van budgetten en middelen. Het ondersteunt het college van B&W bij beleid en besluitvorming en waarborgt de kwaliteit van de gemeentelijke dienstverlening.

Cluster Financiën

Cluster Financiën bestaat uit twee onderdelen: 

  • De financiële administratie is verantwoordelijk voor het opstellen en beheren van de begroting, bijhouden van de boekhouding, beheert geldstromen, stelt financieel beleid op, adviseert en houdt toezicht op financiële processen.
  • Team belastingen legt belastingaanslagen op, verwerkt mutaties, behandelt bezwaren, en communiceert met inwoners over belastingen. 

Cluster Sociaal Domein

Cluster sociaal domein richt zich op het welzijn van inwoners en omvat taken zoals jeugdzorg, ondersteuning onder de Wmo, stimulering van sociale en economische participatie, armoedebestrijding en het verlenen van sociale diensten.

Het Klant Contact Centrum

Het Klant Contact Centrum is de spil van de organisatie. Hier kunt u terecht voor elke vraag die u heeft aan de gemeente. Het Klant Contact Centrum is te bereiken via telefoonnummer (0519) 555 555 of info@ameland.nl.

Veel van uw vragen kunnen direct bij het Klant Contact Centrum worden beantwoord. Indien nodig, verbinden de medewerkers van het Klant Contact Centrum u door met een medewerker. 

Het KCC is onderverdeeld in de volgende sub teams: 

  • Frontoffice: biedt ondersteuning via telefoon, post, e-mail en balie en verwijst door. 
  • Burgerzaken: burgerlijke stand, gravenadministratie, bevolkingsadministratie.
  • Facilitair en ICT: schoonmaak en werkplekkengemeentehuis.  
  • Functioneel beheer: beheer van applicaties zoals het zaaksysteem, iBabs, Sjablonen e.d.
  • Archivaris: beheert en bewaart gemeentelijke documenten en archieven. Dit omvat zowel fysieke als digitale archieven. Verantwoordelijk naleving wettelijke eisen voor archiefbeheer en bewaartermijnen.
  • Bestuurssecretariaat: beheer agenda’s directie, college en kabinetszaken zoals koninklijke onderscheidingen. 

Cluster Beheer en Onderhoud

Cluster Beheer en Onderhoud is verantwoordelijk voor het onderhoud en beheer van openbare ruimtes en gemeentelijke voorzieningen en gebouwen. Dit omvat het onderhoud van wegen, fietspaden, groenvoorzieningen, speeltuinen, sportvoorzieningen, openbare verlichting en riolering. Het cluster zorgt ervoor dat deze voorzieningen veilig, schoon en goed onderhouden zijn, zodat inwoners en bezoekers prettig gebruik kunnen maken van de openbare ruimte.
Naast onderhoud richt het cluster zich op beheer-en uitvoeringsplannen. Hierbij kan gedacht worden aan bijvoorbeeld de bouw van nieuwe woningen, restauratie van monumenten, nieuwe riolering of dorpsreconstructies. 

Buitendienst

De Buitendienst van de gemeente voert praktische werkzaamheden uit in de openbare ruimte en zorgt voor het dagelijkse onderhoud van straten, groenvoorzieningen, speelplaatsen en gemeentelijke gebouwen. De Buitendienst houdt zich bezig met groenonderhoud (zoals snoeien, maaien en beplanten), afvalinzameling, plaatsen en onderhouden van verkeersborden, reiniging van openbare ruimten, onderhoud van wegen, straatmeubilair en openbare verlichting.

Cluster Fysieke Leefomgeving

Cluster Fysieke Leefomgeving richt zich op het plannen, ontwikkelen en beheren van de fysieke ruimte, waarbij duurzaamheid, veiligheid en leefbaarheid centraal staan. Dit cluster houdt zich bezig met ruimtelijke ordening en planologische vraagstukken, woningbouw, milieu, infrastructuur en verkeer. Het zorgt voor het opstellen van omgevingsplannen, vergunningverlening, toezicht op naleving van milieuregels en bouwvoorschriften en de handhaving. 

Cluster Staf

Cluster Staf adviseert en ondersteunt de gemeentelijke directie en andere clusters op het gebied van beleid, organisatieontwikkeling en naleving van wet- en regelgeving. Cluster staf is onderverdeeld in de volgende sub teams:

  • Onderwijs, Personeel en Organisatie: Naast werkzaamheden voor de ambtelijke organisatie voert dit team ook taken uit voor andere partijen, zoals het openbaar basisonderwijs, het voortgezet onderwijs, Sociaal Werk Ameland en de andere Waddeneilanden.
  • Communicatie: zorgt voor heldere en tijdige communicatie tussen de gemeente en inwoners, bedrijven en andere stakeholders. Ze zorgen ervoor dat informatie helder, tijdig en effectief wordt overgebracht, zowel intern (binnen de gemeentelijke organisatie) als extern (naar de gemeenschap).
  • Juridische Zaken: geeft juridisch advies, stelt beleid en verordeningen op, en ondersteunt bij juridische procedures om de gemeente wettelijk goed te laten functioneren.

Programma Volkshuisvesting en Woningbedrijf

Het programma Volkshuisvesting en Woningbedrijf houdt zich bezig met het ontwikkelen en uitvoeren van het gemeentelijke woonbeleid. Er wordt gestreefd naar voldoende, betaalbare en diverse woonruimte voor alle inwoners en richt zich op thema’s zoals woningbouw, sociale huur, betaalbaarheid, woonkwaliteit en leefbaarheid van wijken.

Programma Duurzaamheid

Het programma Duurzaamheid richt zich op het bevorderen van een duurzame en klimaatbestendige leefomgeving. Ameland wil koploper zijn in de energietransitie en in 2035 volledig over zijn op duurzame energie. 

De overstap naar een duurzaam energiesysteem kunnen we alleen samen maken en raakt iedereen. Het programma Duurzaamheid draagt bij aan de ontwikkeling van diverse projecten en onderzoeken op dit gebied.

Bekijk de website van Duurzaamheid Ameland voor meer informatie.