Strand van Ameland
Mooie, schone en veilige stranden. Dat vinden we op Ameland heel belangrijk en dat wordt ook gewaardeerd. Ameland mag zich al jaren één van de schoonste stranden van Nederland noemen met een waardering van 4 sterren in de Schoonste Strand van Nederland-verkiezing, Ameland mag al tientallen jaren de Blauwe Vlag voor schone en veilige stranden voeren en is bekroond met de Quality Coast Award.
Samen houden we onze stranden schoon
Vanuit de gemeente Ameland zetten we ons in voor schone stranden en dat kunnen we met 27 kilometer aan strand natuurlijk niet zonder de hulp en inzet van vele vrijwilligers. Dat doen we met elkaar! Wat wordt er zoal gedaan?
- De strandexploitanten maken zomers iedere dag de badstranden schoon in opdracht van de gemeente Ameland. Verder wordt het strand dagelijks machinaal schoon gehouden. De afvalbakken nabij de overige strandopgangen worden, ook buiten het seizoen, regelmatig geleegd door de gemeente Ameland;
- In de buitengebieden zijn containers geplaatst voor aangespoeld afval (netten, touw, plastic, glas etc.);
- Juttersvereniging Ameland houdt het strand schoon door het aangespoelde afval op te halen. De gemeente Ameland stelt, als KIMO-lid, het materiaal beschikbaar waarmee de jutters het strand kunnen opruimen.
- Er zijn diverse strandschoonmaakacties. In de voorjaarsvakantie worden er schoonmaakacties georganiseerd, in juni vindt er een strandschoonmaakactie van de Juttersvereniging.Ameland en vrijwilligers plaats en in juli is er een strandschoonmaakactie van gemeente Ameland, Rijkswaterstaat, It Wetterskip en 't Fryske Gea;
- Ook scholen houden regelmatig strandschoonmaakacties. Op scholen wordt daarnaast voorlichting gegeven over de hoeveelheden zwerfafval en de aanpak daarvan;
- In de zomer is het MadNes festival waarbij aandacht is voor het milieu en waarbij bezoekers bij elke ingeleverde volle zak met afval kans maken op prijzen;
- Voor het project Fishing for Litter worden zogenaamde big-bags aan boord van vissersschepen geplaatst voor het afval dat uit zee wordt gevist. Op die manier wordt voorkomen dat afval terug in zee wordt gegooid.
Bewaakt badstrand
Gaat u zwemmen in de zee? Houd er dan rekening mee dat de zee altijd in beweging is. Ken de gevaren van de zee en weet wat u moet doen als u in een gevaarlijke situatie terechtkomt. De stroming kan zeer verraderlijk zijn.
Wees altijd alert op muien. Muien zijn gevaarlijke onderbrekingen in de zandbanken, waarin de stroming sterk naar zee trekt, en komen zowel bij eb als bij vloed voor. Als u in een mui terechtkomt, zwem dan opzij zodat u op een zandbank belandt en trek dan de aandacht van een strandbezoeker.
Heeft u vragen over veilig zwemmen in de zee? Lees dan de folder en laat u voorlichten door de strandwachten (lifeguards). In het hoogseizoen bewaken de strandwachten van de KNRM dagelijks van 10.00 tot 18.00 uur de badstranden van Hollum, Nes en Buren en het strand van Ballum.