Locatie- en inpassingsstudie maatschappelijke voorzieningen Ameland

In de raadsagenda 2022-2025 is vastgelegd dat er een strategisch plan moet worden ontwikkeld voor de gebouwen die eigendom zijn van de gemeente. Daarbij is aandacht voor het maatschappelijke nut en de noodzaak van accommodaties en de duurzaamheidsopgave waarvoor de gemeente Ameland staat. 

Het traject voor het opstellen van dit accommodatiebeleid loopt. De scope van het proces is bepaald en de projectorganisatie is vastgesteld en ingericht. Er zijn ruim 30 gemeentelijke gebouwen waarvoor een toekomstperspectief moet worden ontwikkeld. Het proces bevindt zich op dit moment in de oriëntatiefase. Er is informatie verkregen op de diverse gebieden, zoals technische staat, capaciteit, bezetting, (multi)functionaliteit, duurzaamheid, financiën en toekomstperspectief. Er is met de hoofgebruikers van de alle accommodaties gesproken. Binnenkort wordt ook met de gezamenlijke dorpsbelangen gesproken en uiteraard wordt periodiek overleg gevoerd met het college en de gemeenteraad.

Onderdeel van het accommodatiebeleid is dat we gaan onderzoeken welke mogelijkheden er zijn voor een clustering van verschillende maatschappelijke voorzieningen op de locaties tussen Nes en Buren (Geel Wit en omgeving) en nabij Hollum (Ambla, Sociaal Werk, SC Amelandia en omgeving). Denk hierbij bijvoorbeeld aan onderwijs, sport, welzijn en/of zorg. Voor beide locaties willen we onderzocht hebben welke denkrichtingen per locatie gerealiseerd kunnen worden en we werken op dit moment aan scenario’s op basis waarvan keuzes gemaakt kunnen worden.

De opdracht betreft enerzijds het in beeld brengen van alle relevante aspecten rondom de huidige twee locaties (denk aan eigendom, bestemming, planologische kaders, omvang, infrastructuur, aanwezige beperkingen, mogelijke bezwaren) en anderzijds het inzichtelijk maken van ruimtelijke inpassingsmogelijkheden. Bij de inpassingsstudie wordt ook rekening gehouden met stedenbouwkundige eisen, specifieke voorwaarden per functie, eventuele sloop en tijdelijke huisvesting, mobiliteit / bereikbaarheid, een mogelijk gefaseerde uitvoering en de totale verwachte doorlooptijd. Voor beide locaties geldt dat toekomstige accommodaties moeten voldoen aan de noodzakelijke eisen en gemeentelijke doelstellingen zoals duurzaamheid, functionaliteit, multifunctionaliteit en capaciteit.

De gemeente Ameland heeft externe inhuur gerealiseerd om invulling te geven aan deze opdracht. Het resultaat van de locatie- en inpassingsstudie is een eindrapport per locatie met alle mogelijkheden en onmogelijkheden vanuit de diverse invalshoeken en een plan van aanpak met tijdpad voor de eventuele realisatie. We verwachten dat de locatie- en inpassingsstudies dit jaar worden afgerond.

Partijen op deze locaties zijn geïnformeerd over het uit te voeren onderzoek.